top of page

Bli med inn i The Well-byggets hjerte

  • CEVA
  • 25. mai
  • 3 min lesing

Oppdatert: 2. juni

Vi sjekker inn på The Well med teknisk leder Rune Svendsen for å høre hvordan det har gått med spa-avdelingen siden CEVA kom inn i bildet. 


Svendsen tok nylig over som teknisk leder. Han har siden oppstart gjort store tiltak på området han mener er årsaken til at gjestene deres kan nyte et velfungerende spa: Nemlig det som skjer i byggets underetasje, og det vi liker å kalle byggets hjerte.


– Vårt hovedfokus er gjestereisen og den begynner med vedlikehold av anlegget, forteller han, og refererer til arbeidet som CEVA har utført i teknisk rom.


Teknisk leder Rune Svendsen forteller entusiastisk om jobben CEVA har gjort. Til venstre, daglig leder i CEVA Håkon Fladsrud. Til høyre er vannbehandlingsspesialist CEVA Espen Andresen.


CEVA har bistått med rensing av hovedvarmeanlegg og åtte varmevekslere. Vi har dimensjonert og installert ekspansjonssystemer, vakuumavgasser og filtersystemer. Hovedfokuset har vært å sikre et velfungerende anlegg med høy vannkvalitet som blant annet bidrar til økt energibesparelse.


– The Well hadde utfordringer med å opprettholde ønsket temperatur i bassengene. Vi fikk da i oppdrag om å feilsøke disse for å få en bedre energioverføring og flow, forklarer rørlegger og vannbehandlingsspesialist hos CEVA Espen Andresen.


CEVA startet med kartlegging og uttak av flere vannprøver for å vurdere vannkvalitet. Det var belegg som forårsaket dårlig energioverføring i varmevekslerne, og basert på denne analysen, ble det bestemt at anlegget hadde behov for rensing.


En CIP-rens (Cleaning in Place) gjøres ved at varmeveksleren blir stengt ut av anlegget, og det kobles til en CIP-maskin. Før rensingen starter, kontrolleres det at det er sirkulasjon gjennom veksleren. Deretter tilsettes egnet kjemi, som sirkuleres kontinuerlig for å løse opp avleiringer og urenheter. Når prosessen er fullført, skylles veksleren grundig før den kobles tilbake til anlegget. Resultatet er en betydelig forbedret varmeoverføring og “flow”, ettersom rene overflater i varmeveksler er langt mer effektiv enn en som har biofilm- og kalkbelegg.


To av varmevekslerne som CEVA har renset. 


– Før jul måtte vi fylle på varmt vann med slanger for å holde temperaturen i bassengene oppe, sier kollega og driftstekniker Kjell Strand Forså. Han sier at da CEVA satt i gang med rensejobben, begynte de å se effekten raskt.


– Det ble varmt på gulvet. Til og med snøsmelteanlegget begynte å fungere, det begynte å smelte her. Og gjestene måtte nesten danse step for å kunne gå på gulvene i badsstuene en periode, ler han. 


Det ble installert et FTK-delstrømsfilter. Filteret varsler og sirkulasjonspumpen stoppes ved maks differensialtrykk, som skyldes tett filteret. 


I tillegg til å montere et partikkelfilter, installerte CEVA også et nytt aktivt pumpestyrt ekspansjonssystem for å sørge for kontinuerlig godt trykk. Dette fordi det å få kontroll på ekspansjon er første prioritet for å oppnå et velfungerende anlegg.


Det ble installert nye Transfero Connect vakuumavgassere, som fjerner luft og oppløste gasser.


Forså forteller at bytte og oppgradering av utstyr har redusert støynivået og forbedret arbeidsforholdene i teknisk rom. 


– Nå hører vi at varmepumpen maler som en katt i forhold, sier han med et smil. 


Det tas vannprøver kontinuerlig for å ha kontroll på vannet under renseprosessen. Her ser vi vann fra tidlig i prosessen og vann senere som har reagert med kjemikaliene vi bruker. 


Og hvordan er det med strømregninga?


– Det er en nedgang i energikostnadene sammenlignet med de samme månedene i fjor, og det samme gjelder forbruket, sier en fornøyd Svendsen. Han forteller at anlegget fungerer som det skal, at gjestene er fornøyde og at grafene på energibesparelsene peker i riktig retning. 


Vil Svendsen anbefale CEVA til andre som møter på samme utfordringer? 


– Vi ser på CEVA som en samarbeidspartner, noen vi kan sparre med, sier han og legger til at han er svært fornøyd med jobben CEVA har gjort. – Det er helt klart at det har hatt en effekt, avslutter han. 


Vi tar det som et ja. 






___


Litt om oppdraget: 

Komplett vannbehandling


Rensene som er gjennomført ved The Well har hatt som mål å nullstille varmeanlegget. Urenheter er fjernet, og anlegget er fylt med ren væske for å sikre optimal drift. Korrekt ekspansjon og vakuumavgassing er avgjørende for å hindre luftinntrengning og redusere risikoen for korrosjon – noe vi i CEVA mener utgjør selve grunnlaget for god vannbehandling i et energianlegg.


Filtrering spiller også en viktig rolle, ved å fjerne partikler og forurensninger som ellers kan skade systemet over tid. Spaet har nå gjort solide investeringer som legger til rette for et velfungerende anlegg i mange år fremover. Slike investeringer vil lønne seg i form av lavere energikostnader, lengre levetid på komponentene, og ikke minst et stabilt og pålitelig anlegg.


The Well har inngått en serviceavtale med CEVA om komplett vannbehandling. Det betyr at de følger et vannbehandlingsprogram som er basert på NS-EN 12828- Vannbehandling i lukkede energianlegg. I et slikt program får de blant annet:


  • Årlig service og vedlikehold av komponenter

  • Væskeanalyse fra akkreditert laboratorium

  • Implementering av riktig utstyr

  • Avvikshåndtering


Du kan lese mer om vannbehandling her.

 
 
bottom of page